Jaar 2013

Inhoud

20 december 2013

Verborgen schatten: boek met mooiste gebouwen van Natuurmonumenten

Tekst: René Ros.

Verborgen schatten: boek met mooiste gebouwen van Natuurmonumenten

Verborgen schatten: boek met mooiste gebouwen van Natuurmonumenten (Natuurmonumenten)

Met plezier hebben we mogen meewerken aan het recent verschenen boek Verborgen schatten, over de mooiste gebouwen van Natuurmonumenten.

Met veel plezier hebben we meegewerkt aan de teksten over de forten van de Stelling van Amsterdam en enkele andere forten. Hetgeen is beloond met een vermelding inclusief webadres in de colofon en een exemplaar van het boek.

U kunt het boek Verborgen schatten aanschaffen via de webshop van Natuurmonumenten.

Verborgen schatten

18 december 2013

Prettige feestdagen en jaarwisseling

Tekst: René Ros.

Prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar

Prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar

Graag wensen wij u prettige kerstdagen en een goede jaarwisseling!

1 oktober 2013

Lezing over de Stelling van Amsterdam voor uw organisatie?

Tekst: René Ros.

Lezing door Rene Ros voor gasten van stichting Herstelling.

Lezing door Rene Ros voor gasten van stichting Herstelling. (Alexander Senger)

Over de Stelling van Amsterdam verzorgen wij enkele verschillende lezingen voor verschillende doelgroepen. Met inhoudelijk deskundige sprekers, met uniek beeldmateriaal uit eigen collectie en met moderne hulpmiddelen.

Zoals de algemene korte lezing van een half uur. Deze kan ook uitgebreid worden door dieper op de Eerste Wereldoorlog in te gaan. Voor de gevorderden, zoals gidsen, is een uitgebreide lezing beschikbaar. En uiteraard kan ook een lezing op maat verzorgd worden.

Wellicht is een van de lezingen iets voor uw organisatie? Bijvoorbeeld op een vrijwilligersbijeenkomst op een van de donkere winteravonden die we binnenkort weer krijgen? Of met de nieuwjaarsreceptie?

Meer informatie vindt u op onze website waaronder de afbeeldingen van twee lezingen.

Meer informatie...

23 september 2013

Catalogus online raadpleegbaar

Tekst: René Ros.

De catalogus van de collectie van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam is nu online te raadplegen. U kunt zoeken op verschillende criteria zoals titel, objectnaam en jaar.

Zo kan iedereen zien welke voorwerpen en boeken beschikbaar zijn voor kopieeren, inzage of bruikleen. Indien u overweegt iets te schenken, dan kunt u zien of er juist wel of niet iets soortgelijks in de collectie is. Ook kan de lijst gesorteerd worden om de recente aanwinsten te zien.

De gegevens zijn in een FileMaker database ingevoerd en worden via een ODBC-koppeling gedeeltelijk geexporteerd naar een SQL-tabel op de webserver. Met een enkele PHP-pagina worden die gegevens naar wens van de gebruiker getoond.

Online catalogus
FileMaker database

1 september 2013

Speciale Stellingmaand-actie luchtfoto's

Tekst: René Ros.

Luchtfoto van Kustbatterij bij Durgerdam alias Vuurtoreneiland

Luchtfoto van Kustbatterij bij Durgerdam alias Vuurtoreneiland (Otto Bodemeijer)

Ter gelegenheid van de Stellingmaand bieden we de luchtfoto's van de forten van de Stelling van Amsterdam tijdelijk aan met 50% korting! Waaronder de nieuwe foto's van het zuidwestelijke deel van de Stelling.

De foto's zijn door Otto Bodemeijer en Rene Ros gemaakt en geven een fantastisch zicht op de forten en hun directe omgeving. Een zicht waar u zich op de grond weinig bij kan voorstellen.
Door de luchtfoto's is het mogelijk om dat zelf achter de computer te ervaren en de foto's bijvoorbeeld als bureau-achtergrond te gebruiken. Bovendien draagt u bij aan de kosten die nodig waren om de foto's te maken.

Een digitale download van een luchtfoto voor persoonlijk gebruik kost deze maand 4,95 in plaats van 9,95. Ook de prijzen voor webgebruik en rechtenvrij hebben tijdelijk een korting van 50%.
Deze actie start om middernacht 1 september en eindigt om middernacht 1 oktober. In de online fotowinkel is het ook mogelijk om een afdruk, canvas, mok en muismat met een van de luchtfoto's te bestellen (hierop is de korting niet van toepassing).

De luchtfoto's van de forten van de Stelling van Amsterdam zijn online te bekijken en te downloaden.

luchtfoto's van de forten van de Stelling van Amsterdam

12 augustus 2013

1000ste download e-boek over Stelling van Amsterdam

Tekst: René Ros.

e-boek 'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam'

e-boek 'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam'

In iets meer dan drie weken is het nieuwe e-boek 'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' 1000 keer gedownload. We zijn erg verheugd over de belangstelling maar ook over de reacties die we hebben ontvangen.
Zelf het e-boek nog niet ervaren? Of iemand nog niet gewezen op dit e-boek?

Het e-boek voor de iPad is gratis te downloaden via de iTunes Store en de iBookstore. Voor gebruik op Microsoft, Android en Linux besturingssystemen is een niet-interactieve PDF beschikbaar.
Niet zozeer de individuele forten staan in de schijnwerpers in dit elektronische boekje, maar de Stelling van Amsterdam als geheel. Het bestaat uit acht hoofdstukken met met veel unieke afbeeldingen en een aantal interactieve onderdelen.

Meer informatie...
downloaden via de iTunes Store en de iBookstore

25 juli 2013

Publicatie over Douwe Pijl 300 keer gedownload

Tekst: René Ros.

Graf van Douwe Pijl

Graf van Douwe Pijl (René Ros)

Sinds het verschijnen in februari is de publicatie over de levensloop van Douwe Pijl 300 keer gedownload. Wellicht bent u er nog niet aan toe gekomen?

Welke keuzes hebben geleid tot de laatste rustplaats van een Nederlander op de Duitse Militaire Begraafplaats? Daarop probeert René Ros in de publicatie "Douwe Pijl. Het verhaal achter een graf bij Ysselsteyn" het antwoord te geven.
"bijzonder interessant, zeer informatief en plezierig om te lezen"

"Douwe Pijl. Het verhaal achter een graf bij Ysselsteyn"

15 juli 2013

e-boek 'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' verschenen

Tekst: René Ros.

e-boek 'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam'

e-boek 'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam'

Vandaag is het e-boek 'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' uitgebracht met een korte kennismaking met deze verdedigingslinie van 135 kilometer, gebouwd tussen 1881 en 1922. Het e-boek voor de iPad is gratis te downloaden via de iTunes Store en de iBookstore. Voor gebruik op Microsoft, Android en Linux besturingssystemen is een niet-interactieve PDF beschikbaar.

Niet zozeer de individuele forten staan in de schijnwerpers in dit elektronische boekje, maar de Stelling van Amsterdam als geheel. De 46 forten en batterijen, het meest zichtbare deel van de verdedigingslinie, zijn namelijk slechts gebouwd ter verdediging van de zwakke plekken in een typisch Nederlands wapen; water.

Het e-boek bestaat uit acht hoofdstukken met met veel unieke afbeeldingen en een aantal interactieve onderdelen. Deze behandelen de aanloop naar en totstandkoming van de Stelling van Amsterdam, de bouw, de proviandering, inundaties (onderwaterzetting), het gebruik en de situatie tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het sluit af met het zeer diverse civiele gebruik in de huidige tijd.

Meer informatie
downloaden via de iTunes Store en de iBookstore

22 juni 2013

Luchtfoto's voor tentoonstelling Maxis Muiden

Tekst: René Ros.

Muidense wethouder Wimar Jaeger opent tentoonstelling

Muidense wethouder Wimar Jaeger opent tentoonstelling (René Ros)

Ter gelegenheid van 10 Jaar Maxis Muiden - in zijn huidige vorm - is er in de centrale hal een kleine tentoonstelling geopend. De opening door de Muidense wethouder Wimar Jaeger vond op 22 juni jl. plaats.

De tentoonstelling besteedt veel aandacht aan de historie van het Maxis-terrein en de omgeving. Ook de Stelling van Amsterdam komt aan bod, onder andere met een aantal fraaie luchtfoto's zoals van de Kustbatterij bij Diemerdam. De luchtfoto's zijn door onze medewerkers Otto Bodemeijer en René Ros gemaakt. De gehele tentoonstelling werd verzorgd door designstudio Kramervanderveer.

Kramervanderveer
luchtfoto's

12 juni 2013

Vacatures voor vrijwilligers website Forten Info

Tekst: René Ros.

Voor het aanpassen van de website Forten Info hebben wij twee vacatures voor vrijwilligers: PHP/HTML-programmeur en GIS adviseur.

De website Forten Info is een nevenactiviteit van het Documentatiecentrum als een landelijk overzicht van militair erfgoed t.b.v. o.a. waardestelling. De werkzaamheden zouden in de winter 2013-2014 uitgevoerd moeten gaan worden.

Meer informatie...
website Forten Info

5 juni 2013

Met je smartphone in de Stelling

Tekst: René Ros.

Met je (nieuwe?) smartphone op pad? En moeite om de forten te ontdekken in het landschap?

Gebruik dan de Stelling van Amsterdam laag in de Layar-app om door je camera de omgeving te zien mét aanduidingen waar de forten liggen. En vraag daarna aanvullende informatie of de routebeschrijving op.

Informatie en installeren
Achtergrond informatie

21 mei 2013

Website tijdelijk onbereikbaar geweest

Tekst: René Ros.

Vandaag tradt, tijdens standaard onderhoudswerkzaamheden, bij de hostingprovider een stroomstoring op waarvan het herstel veel tijd in beslag nam. Daardoor was deze website een groot deel van 21 mei onbereikbaar. Vanaf 17.30 uur is de website weer goed bereikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

6 mei 2013

Voorstel Bezoekerscentrum 2003

Tekst: René Ros.

Om de discussie en besluitvorming weer op gang te krijgen stelde René Ros met enkele andere deskundigen in 2003 een voorstel op voor een sneller te realiseren tijdelijk of permanent bezoekerscentrum (BZC).
Het Voorstel BZC is opnieuw online geplaatst om te kunnen lezen wat er toen leefde en wat er wel/niet uit het voorstel is gerealiseerd.

Voorstel BZC

14 april 2013

Relatiedag met historische lamp als cadeau

Tekst: René Ros.

Lamp en schakelaar van het Fort bij Velsen

Lamp en schakelaar van het Fort bij Velsen (René Ros)

Afgelopen vrijdag 12 april vond in samenwerking met Fort Academy op Fort bij Uithoorn een relatie- en donateursdag plaats. Met rondleidingen op het fort maar vooral een gezellige borrel en hapje in de bergloods. De 40 deelnemers zagen onder andere onze collectie van voorwerpen die in dit fort aanwezig is.

Een van de aanwezigen was medewerker van de firma Kruk, eigenaar en sloper van het Fort bij Velsen. Bij een laatste rondgang door het fort in 1980 vond hij een originele porseleinen lamp en schakelaar. Na jarenlang thuis bewaard te hebben vertrouwde hij deze spullen aan ons toe.

Fort Academy
Fort bij Uithoorn

3 april 2013

AT5 op Fort aan het Pampus

Tekst: René Ros.

De Amsterdamse televisiezender AT5 zocht een fort van de Stelling van Amsterdam als onderwerp voor de kijkers van haar programma 'In de stad'. We hebben ze geholpen bij de keuze (zie Locatiescout) en in beeld een toelichting op de Stelling mogen geven.

De aflevering van 29 maart jl. met Fort aan het Pampus is online te bekijken.

aflevering van 29 maart jl.
Locatiescout

3 april 2013

Inventarisatie gemeente H&S

Tekst: René Ros.

Op verzoek van de gemeente Haarlemmerliede & Spaarnwoude is een document opgesteld om een zo compleet mogelijk overzicht te geven van de objecten van de Stelling van Amsterdam in haar gemeente.

Het document 'Inventarisatie StvA Haarlemmerliede' is nu online te downloaden.

document 'Inventarisatie StvA Haarlemmerliede'

25 maart 2013

Wijzigingen websites

Tekst: René Ros.

Wijzigingen websites

Wijzigingen websites (René Ros)

De pagina's over monumenten en militair erfgoed zijn verhuisd van www.ReneRos.biz naar de website van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. Daar worden ze samengevoegd met andere informatie en uitgebreid.

www.ReneRos.biz gaat dan alleen nog over het ontwikkelen van FileMaker databases. Binnenkort begint de verbouwing van die website en krijgt het een nieuwe opmaak en inhoudelijke verbeteringen.

www.ReneRos.biz
Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam

13 februari 2013

Nieuwe publicatie, over Douwe Pijl

Tekst: René Ros.

Graf van Douwe Pijl

Graf van Douwe Pijl (René Ros)

Welke keuzes hebben geleid tot de laatste rustplaats van een Nederlander op de Duitse Militaire Begraafplaats?

Daarop probeert René Ros in de publicatie "Douwe Pijl. Het verhaal achter een graf bij Ysselsteyn" het antwoord te geven.
"bijzonder interessant, zeer informatief en plezierig om te lezen"

"Douwe Pijl. Het verhaal achter een graf bij Ysselsteyn"