Sinds 2001 worden verschillende unieke jaarlijkse dagexcursies naar een deel van de Stelling van Amsterdam verzorgd. Deze vinden in het tweede kwartaal van elk jaar plaats.

Het doel van de excursie is om forten te bezoeken die normaal niet of nauwelijks toegankelijk zijn en waar mogelijk vrij rond te wandelen. Tevens een prachtige gelegenheid om elkaar weer te zien of kennis te maken met andere mensen die zich betrokken voelen bij de Stelling. Aan deze geheel verzorgde excursies nemen meestal 30 tot 45 personen deel.

Dagexcursie Stelling van Amsterdam 2024

Na het lezen van onderstaande informatie kunt u zich aanmelden via het online formulier.
Inschrijven is mogelijk t.e.m. 26-04-2024 zolang er plaatsen beschikbaar zijn.
Inmiddels is 85% van de beschikbare plaatsen geboekt.

Op 4 mei 2024 zal wederom de geheel verzorgde, unieke dagexcursie naar een deel van de Stelling van Amsterdam plaatsvinden.

Programma
We bezoeken drie forten, een kustbatterij en een halve vesting in de sector Ouderkerk, groep Diemerbrug en enkele kleinere objecten tijdens een rondrit door het gebied. De dag begint om 9.30 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur wanneer u weer bij het startpunt wordt teruggebracht.

Het dagprogramma ziet er als volgt uit en wordt met meerdere 9-persoonsbusjes gereden:

Instappen treinstation Weesp en P+R Muiden
Ontvangst met koffie en thee in Paviljoen Puur te Diemen *1
Vrij wandelen op Kustbatterij bij Diemerdam *1
Vrij wandelen op Fort bij Abcoude *2
Lunch in bergloods Fort bij Abcoude *3
Vrij wandelen op Fort bij Nigtevecht *4
Vrij wandelen Fort Uitermeer (met binnenzijde gebouw B) *5
Vrij wandelen Vesting Weesp (bastions Nieuw-Achtkant en Bakkerschans)
Middagconsumptie in Artillerieloods *6

m.m.v. *1 Paviljoen Puur, *2 Natuurmonumenten Vechtstreek, *3 Stichting Viscentra Gehandicapten, *4 Vergaderlocatie Knakenfort, *5 Stichting Uiteraard Uitermeer, *6 Noot Theetuin Weesp.

Kosten
De kosten van de dagexcursie bedragen slechts €75,00 p.p. Donateurs Documentatiecentrum StvA krijgen korting en betalen €67,50 p.p. Hierin zijn vervoer in personenbusjes, entreekosten/donaties, koffie/thee, lunch en middagconsumptie inbegrepen. De lunch bestaat uit hartig belegde witte en bruine broodjes, vers fruit, melk of karnemelk en soep. Eventuele dieetwensen kunt u op het aanmeldformulier bij opmerkingen opgeven.

Chauffeurs gezocht
Een aantal deelnemers zal chauffeur moeten zijn van de busjes waarmee we ons tijdens de dagexcursie verplaatsen. Hiervoor is rijbewijs B en een geldig legitimatiebewijs voldoende en de voorkeur gaat uit naar personen met een leeftijd van 22 jaar of ouder.
De chauffeurs verzamelen om 8.45 bij de autoverhuurder te Amsterdam-Zuidoost en keren daar na diner en aftanken rond 20.00 uur terug. Na afloop krijgen de chauffeurs een diner in een Chinees restaurant aangeboden. Andere deelnemers kunnen op eigen kosten aansluiten, nadere inlichtingen worden op verzoek gegeven.
Indien u chauffeur wilt zijn, gelieve dit op het aanmeldformulier aan te geven.

Aanmelden
U kunt zich tot en met 26 april as. aanmelden door de link bovenaan deze pagina te gebruiken om het online formulier in te vullen en te versturen. Er is plaats voor maximaal 27 deelnemers en de ervaring leert dat vroeg aanmelden noodzakelijk is.

Na controle ontvangt u per e-mail een bevestiging met betaalinformatie. De aanmelding en betaling moet uiterlijk op 26 april as. zijn ontvangen. Uw deelname is pas definitief als ook de betaling is ontvangen. Iemand die zich later aanmeldt, maar eerder betaalt is eerder verzekerd van deelname. Bij grote belangstelling wordt een wachtlijst aangehouden en mogelijk extra capaciteit geregeld.
Het staat de organisator te allen tijde vrij om, zonder opgaaf van reden, aanmelding of deelname van personen te weigeren.

Annuleringen
De excursie gaat alleen door bij voldoende belangstelling. Indien onverhoopt deelnemers door de organisatie afgezegd moeten worden dan ontvangen zij de deelnameprijs geheel retour.
Als deelnemers zich voor de uiterste betalingsdatum (26 april as.) afmelden, dan zijn we genoodzaakt om per boeking €10,00 administratiekosten in mindering te brengen op de te retourneren deelnameprijs. Bij het op of na de uiterste betalingsdatum afzeggen of bij niet verschijnen wordt geen bedrag geretourneerd.

Aansprakelijkheid
Deelname en het betreden van de forten en terreinen is op eigen risico en/of dat van de eigenaar/gebruiker/vervoerder. Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam en haar medewerkers zijn niet aansprakelijk zoals voor schade aan en/of verlies van uw eigendommen.
Deelnemers moeten 16 jaar of ouder zijn en indien jonger dan 18 jaar begeleid worden door een persoon van 18 jaar of ouder. Elke deelnemer dient goed ter been te zijn.

Praktische informatie
Vrij wandelen op een fort betekent dat bij het toegangshek een korte toelichting wordt gegeven en de deelnemers daarna, meestal drie kwartier, op het fort mogen rondlopen en fotograferen. Het is mogelijk dat een beperkt deel van een fort niet toegankelijk is.
Begeleid wandelen is onder leiding van een gids. Beperkt wandelen is vrij wandelen maar beperkt zich tot een specifiek deel van het fort.

Draag kleding en schoenen die tegen een stootje kunnen maar liever geen camouflage-kleding of legeruitrusting. En neem, afhankelijk van de weersverwachting, regenkleding, paraplu en/of een flesje water mee. Een zaklantaarn is op enkele locaties handig.

Routebeschrijving
Trein en Bus
Ga per trein naar het station Weesp alwaar om 9.30 een of meer personenbusjes vertrekken. Deze busjes zijn herkenbaar door een bord achter de voorruit en staan opgesteld bij een toegang van het station. En wel aan de noord-zijde (niet Centrum!) d.w.z. onderaan de perrontrap linksaf. U wordt opgehaald door busjes die vanaf 9.30 zullen arriveren en om 9.45 vertrekken.
De P+R parkeerplaats Muiden is ook goed met verschillende buslijnen uit de richtingen Amsterdam, Almere en Hilversum te bereiken.
Zie de Reisplanner op de website van de Nederlandse Spoorwegen.

Auto
Het startpunt is de P+R parkeerplaats Muiden bij de afrit Muiden/Weesp op de snelweg A1.
Vanaf de A1 (Amersfoort ri. Amsterdam) de afslag nr. 3 Muiden/Weesp nemen en bij de eerste stoplichten naar rechts. Na 300 m. bij stoplichten rechtsaf en rijdt u de parkeerplaats op.
Vanuit andere richtingen (A2, A9 en A10) neemt u de afslag nr. 3 Muiden/Weesp op de A1 nemen. Komt u vanuit het westen, via de A2 en A9, houdt dan direct na knooppunt Holendrecht al voor de Gaasperdammertunnel de goede rijstrook richting Almere aan! Bovenaan de afrit linksaf richting Muiden. Na ca. 600 meter bij het tweede kruispunt met stoplichten naar rechts en rijdt u de parkeerplaats op.
Parkeer uw auto waar u wilt. U wordt opgehaald door busjes die vanaf 9.30 zullen arriveren en om 9.45 vertrekken. Zij zullen op de parkeerplaats rechts aanhouden en stoppen waar ruimte beschikbaar is.
Zie uw favoriete route-planner voor exacte reisinformatie naar de parkeerplaats van uw keuze.

Wijzigingen voorbehouden.

Jaar Gebied Omschrijving
2016 Haarlemmermeer Aalsmeer - Hoofddorp
2017 Zuidwestelijk front De Liede - Spaarndam (2x)
  Durgerdam Kustbatterij bij Durgerdam *
2018 Noordwestelijk front Zuidwijkermeer - Krommeniedijk
  Durgerdam Kustbatterij bij Durgerdam *
2019 Noordfront Spijkerboor - Edam
2020 - Jaar uitgesteld i.v.m. corona
2021 - Jaar uitgesteld i.v.m. corona
2022 - Jaar uitgesteld i.v.m. corona
2023 Zuidoostelijk front Kudelstaart - Winkel
  Amsterdam Militaire Drinkwatervoorziening
2024 Oostfront Abcoude - Diemerdam
2025 Muiden Vesting Muiden & Fort aan het Pampus
??? Zaandam Hembrugterrein
??? IJmuiden Fort bij IJmuiden
Jaar Gebied Omschrijving
2008 Haarlemmermeer Militaire Drinkwatervoorziening & Aalsmeer - Hoofddorp (2x)
2009 Zuidwestelijk front De Liede - Spaarndam
2010 Noordwestelijk front Zuidwijkermeer - Krommeniedijk
  Zaandam Artillerie Inrichtingen Hembrug *
2011 Noordfront Spijkerboor - Edam
  Durgerdam Kustbatterij bij Durgerdam
2012 IJmuiden Fort bij IJmuiden
2013 Zuidoostelijk front Kudelstaart - Winkel
2014 Oostfront Abcoude - Weesp
2015 Muiden Vesting Muiden & Fort aan het Pampus
Jaar Gebied Omschrijving
2001 Haarlemmermeer Militaire Drinkwatervoorziening & Aalsmeer - Vijfhuizen
2002 Noordwestelijk front Hembrugterrein & Zuidwijkermeer - Krommeniedijk
2003 Noordfront Marken-Binnen - Edam
2004 Zuidwestelijk front De Liede - Spaarndam
  Durgerdam Kustbatterij bij Durgerdam *
2005 Zuidoostelijk front Aalsmeer - Botshol
2005? IJmuiden Fort bij IJmuiden *
2006 Oostfront Abcoude - Weesp
2007 Muiden Vesting Muiden & Fort aan het Pampus (2x)

Alle excursies, behalve met * gemarkeerd, zijn georganiseerd door René Ros en vonden plaats onder de vlag van de volgende organisaties:

Periode Organisatie
2013 - heden Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam
2005 - 2012 Stichting Mega
2001 - 2004 Stichting Militair Erfgoed
U kan deelnemen aan de dagexcursie door u als particulier aan te melden. Aankondigingen over de dagexcursie verschijnen in onze nieuwsbrief en op sociale media. Met een groep kunt u deelnemen aan het StellingUitje.