Sinds 2001 worden verschillende unieke jaarlijkse dagexcursies naar een deel van de Stelling van Amsterdam verzorgd. Deze vinden in het tweede kwartaal van elk jaar plaats.

Het doel van de excursie is om forten te bezoeken die normaal niet of nauwelijks toegankelijk zijn en waar mogelijk vrij rond te wandelen. Tevens een prachtige gelegenheid om elkaar weer te zien of kennis te maken met andere mensen die zich betrokken voelen bij de Stelling. Aan deze geheel verzorgde excursies nemen meestal 30 tot 45 personen deel.

Dagexcursie Stelling van Amsterdam 2023

Na het lezen van onderstaande informatie kunt u zich aanmelden via het online formulier.
Inschrijven is mogelijk t.e.m. 06-05-2023 zolang er plaatsen beschikbaar zijn.
Nog maar enkele plaatsen beschikbaar!

Op 13 mei 2023 zal wederom de geheel verzorgde, unieke dagexcursie naar een deel van de Stelling van Amsterdam plaatsvinden.

Programma
We bezoeken een zestal forten in de sector Ouderkerk, groep De Nes en enkele kleinere objecten tijdens een rondrit door het gebied. De dag begint om 9.45 uur en duurt tot ongeveer 17.15 uur wanneer u weer bij het startpunt wordt teruggebracht.

Het dagprogramma ziet er als volgt uit en wordt met meerdere 9-persoonsbusjes gereden:

Ontvangst met koffie en thee in Brasserie De Hoge Dijk te Amsterdam
Korte vrije wandeling op Fort aan de Winkel *1
Autorit met fotostop in nabij Fort in de Botshol (onder voorbehoud)
Beperkt wandelen op Fort Waver-Amstel *2
Vrij wandelen op Fort bij Uithoorn met aansluitende lunch *3
Autorit met fotostop/wandeling in de Linie Kudelstaart - Uithoorn
Bezoek sluis bij Kudelstaart (nog in voorbereiding)
Vrij wandelen op Fort bij De Kwakel met middagconsumptie *4
Beperkt wandelen op Fort aan de Drecht *5

m.m.v. *1 Rijksvastgoedbedrijf, *2 Vereniging Natuurmonumenten, *3 Ambeco bv, *4 Bar het Fort, *5 Stichting Beheer Historisch Erfgoed Uithoorn & Pannenkoeken Fort

Kosten
De kosten van de dagexcursie bedragen slechts €65,00 p.p. Donateurs Documentatiecentrum StvA krijgen korting en betalen €57,50 p.p. Hierin zijn vervoer in personenbusjes, parkeerkaart, entreekosten/donaties, koffie/thee, lunch en middagconsumptie inbegrepen. De lunch bestaat uit hartig belegde witte en bruine broodjes, vers fruit, melk of karnemelk. Eventuele dieetwensen kunt u op het aanmeldformulier bij opmerkingen opgeven.

Chauffeurs gezocht
Een aantal deelnemers zal chauffeur moeten zijn van de busjes waarmee we ons tijdens de dagexcursie verplaatsen. Hiervoor is rijbewijs B en een geldig legitimatiebewijs voldoende en de voorkeur gaat uit naar personen met een leeftijd van 21 jaar of ouder.
De chauffeurs verzamelen om 9.00 bij de autoverhuurder te Amsterdam Havens-West en keren daar na diner en aftanken rond 19.30 uur terug. Na afloop krijgen de chauffeurs een diner in een Chinees restaurant aangeboden. Andere deelnemers kunnen op eigen kosten aansluiten, nadere inlichtingen worden op verzoek gegeven.
Indien u chauffeur wilt zijn, gelieve dit op het aanmeldformulier aan te geven.

Aanmelden
U kunt zich tot en met 6 mei as. aanmelden door de link bovenaan deze pagina te gebruiken om het online formulier in te vullen en te versturen. Er is plaats voor maximaal 26 deelnemers en de ervaring leert dat vroeg aanmelden noodzakelijk is.

Na controle ontvangt u per e-mail een bevestiging met betaalinformatie. De aanmelding en betaling moet uiterlijk op 6 mei as. zijn ontvangen. Uw deelname is pas definitief als ook de betaling is ontvangen. Iemand die zich later aanmeldt, maar eerder betaalt is eerder verzekerd van deelname. Bij grote belangstelling wordt een wachtlijst aangehouden en mogelijk extra capaciteit geregeld.
Het staat de organisator te allen tijde vrij om, zonder opgaaf van reden, aanmelding of deelname van personen te weigeren.

Annuleringen
De excursie gaat alleen door bij voldoende belangstelling. Indien onverhoopt deelnemers door de organisatie afgezegd moeten worden dan ontvangen zij de deelnameprijs geheel retour.
Als deelnemers zich voor de uiterste betalingsdatum (6 mei as.) afmelden, dan zijn we genoodzaakt om per boeking €10,00 administratiekosten in mindering te brengen op de te retourneren deelnameprijs. Bij het op of na de uiterste betalingsdatum afzeggen of bij niet verschijnen wordt geen bedrag geretourneerd.

Aansprakelijkheid
Deelname en het betreden van de forten en terreinen is op eigen risico en/of dat van de eigenaar/gebruiker/vervoerder. Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam en haar medewerkers zijn niet aansprakelijk voor schade aan en/of verlies van uw eigendommen.
Deelnemers moeten 16 jaar of ouder zijn en indien jonger dan 18 jaar begeleid worden door een persoon van 18 jaar of ouder. Elke deelnemer dient goed ter been te zijn.

Praktische informatie
Vrij wandelen op een fort betekent dat bij het toegangshek een korte toelichting wordt gegeven en de deelnemers daarna, meestal drie kwartier, op het fort mogen rondlopen en fotograferen. Het is mogelijk dat een beperkt deel van een fort niet toegankelijk is.
Begeleid wandelen is onder leiding van een gids. Beperkt wandelen is vrij wandelen maar beperkt zich tot een specifiek deel van het fort.

Draag kleding en schoenen die tegen een stootje kunnen maar liever geen camouflage-kleding of legeruitrusting. En neem, afhankelijk van de weersverwachting, regenkleding, paraplu en/of een flesje water mee. Een zaklantaarn is op enkele locaties handig.

Routebeschrijving
Trein
Ga per trein naar het station Abcoude alwaar om 9.45 een of meer personenbusjes vertrekken. Deze busjes zijn herkenbaar door een bord achter de voorruit en staan opgesteld bij de toegang van het station. LET OP: Na afloop van de excursie wordt u bij het station Holendrecht afgezet.
Zie de Reisplanner op de website van de Nederlandse Spoorwegen.

Auto
Het startpunt is bij Brasserie de Hoge Dijk, Abcouderstraatweg 46, 1105 AA AMSTERDAM.
Vanaf de A1 (Utrecht ri. Amsterdam) de afslag nr. 2 Amsterdam-Zuidoost nemen en bij de eerste stoplichten naar rechts de Tafelbergweg op. Na 1200 m. rechtsaf en na 300 is rechts de toegang tot Golflounge Amsterdam.
Vanuit andere richtingen (A1, A2 en A9) kunt u het beste de afslag nr. 3 Amsterdam-Zuidoost 3 (S111) op de A9 nemen. Komt u vanuit het oosten, bv. via de A1 en A9, houdt dan direct na knooppunt Diemen al voor de Gaasperdammertunnel de goede rijstrook aan! Onderaan de afrit linksaf richting AMC. Na ca. 800 meter bij kruispunt met stoplichten naar rechts en daarna meteen links de Tafelbergweg op. Na 1200 m. rechtsaf en na 300 is rechts de toegang tot Golflounge Amsterdam.
Rijdt door de slagboom en parkeer uw auto op de achterste helft van de parkeerplaats. Wandel naar het restaurant in het eerste gebouw dat u tegenkomt. U krijgt per auto een uitrijkaart van ons.
Zie uw favoriete route-planner voor exacte reisinformatie naar de parkeerplaats van uw keuze.

Wijzigingen voorbehouden.

Jaar Gebied Omschrijving
2016 Haarlemmermeer Aalsmeer - Hoofddorp
2017 Zuidwestelijk front De Liede - Spaarndam (2x)
  Durgerdam Kustbatterij bij Durgerdam *
2018 Noordwestelijk front Zuidwijkermeer - Krommeniedijk
  Durgerdam Kustbatterij bij Durgerdam *
2019 Noordfront Spijkerboor - Edam
2020 - Jaar uitgesteld i.v.m. corona
2021 - Jaar uitgesteld i.v.m. corona
2022 - Jaar uitgesteld i.v.m. corona
2023 Zuidoostelijk front Kudelstaart - Winkel
  Amsterdam Militaire Drinkwatervoorziening
2024 Oostfront Abcoude - Weesp
2025 Muiden Vesting Muiden & Fort aan het Pampus
??? Zaandam Hembrugterrein
??? IJmuiden Fort bij IJmuiden
Jaar Gebied Omschrijving
2008 Haarlemmermeer Militaire Drinkwatervoorziening & Aalsmeer - Hoofddorp (2x)
2009 Zuidwestelijk front De Liede - Spaarndam
2010 Noordwestelijk front Zuidwijkermeer - Krommeniedijk
  Zaandam Artillerie Inrichtingen Hembrug *
2011 Noordfront Spijkerboor - Edam
  Durgerdam Kustbatterij bij Durgerdam
2012 IJmuiden Fort bij IJmuiden
2013 Zuidoostelijk front Kudelstaart - Winkel
2014 Oostfront Abcoude - Weesp
2015 Muiden Vesting Muiden & Fort aan het Pampus
Jaar Gebied Omschrijving
2001 Haarlemmermeer Militaire Drinkwatervoorziening & Aalsmeer - Vijfhuizen
2002 Noordwestelijk front Hembrugterrein & Zuidwijkermeer - Krommeniedijk
2003 Noordfront Marken-Binnen - Edam
2004 Zuidwestelijk front De Liede - Spaarndam
  Durgerdam Kustbatterij bij Durgerdam *
2005 Zuidoostelijk front Aalsmeer - Botshol
2005? IJmuiden Fort bij IJmuiden *
2006 Oostfront Abcoude - Weesp
2007 Muiden Vesting Muiden & Fort aan het Pampus (2x)

Alle excursies, behalve met * gemarkeerd, zijn georganiseerd door René Ros en vonden plaats onder de vlag van de volgende organisaties:

Periode Organisatie
2013 - heden Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam
2005 - 2012 Stichting Mega
2001 - 2004 Stichting Militair Erfgoed
U kan deelnemen aan de dagexcursie door u als particulier aan te melden. Aankondigingen over de dagexcursie verschijnen in onze nieuwsbrief en op sociale media. Met een groep kunt u deelnemen aan het StellingUitje.