Nieuws over het documentatiecentrum.

31 maart 2014

TV-serie '14-18 Dagboeken uit de Eerste Wereldoorlog'

Diederik van Vleuten presenteert de aflevering over Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.In 2014 is de Eerste Wereldoorlog honderd jaar oud. Het was de grootste, meest omvangrijke en meest bloedige oorlog die de mensheid tot dan toe had meegemaakt.
De NTR doet mee aan een internationale productie waarbij het grote verhaal van de Eerste Wereldoorlog tastbaar wordt gemaakt door het te vertellen aan de hand van de lotgevallen van individuen.
Voorafgaand aan deze achtdelige internationale serie produceren NTR en VPRO een aflevering over Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Als voorbeeld van soldaten in de forten komt Fort bij Uithoorn kort in beeld.

Uitzending: elke zaterdag van 5 april t.e.m. 7 juni, 20.20 uur, Ned. 2.

Zie het volledige persbericht voor meer informatie.

29 maart 2014

Tentoonstelling 'In Stelling Gebracht'

Publiek in de tentoonstelling.Op 28 maart is in het Historisch Museum Haarlemmermeer de tentoonstelling 'In Stelling Gebracht' feestelijk geopend.
Deze tentoonstelling gaat over het verdedigingswerk 'De Stelling van Amsterdam' dat ook door Haarlemmermeer heen loopt en een belangrijk deel uitmaakt van het lokale landschap en is te zien tot 12 januari 2015. Zeker een bezoek waard!
Meer informatie over de tentoonstelling en het museum vindt u op de website van het Historisch Museum Haarlemmermeer.

Het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam heeft zes voorwerpen voor de tentoonstelling beschikbaar gesteld: een brief van het Rijkspostduivenstation, de persoonlijke kist van een Haarlemse soldaat, de baret/kraag-emblemen van Opzichter der Fortificatien, het Mobilisatiekruis 1914-1918 en een Genie-peilschaal. Deze voorwerpen komen uit onze collectie (online te doorzoeken) welke ook beschikbaar is voor andere tentoonstellingen en publicaties.
Tevens is op een computer in de tentoonstelling onze website over de Stelling te bezoeken.

5 maart 2014

Dagexcursie Stelling van Amsterdam 2014

Groepsfoto van de deelnemers, op Fort bij Kudelstaart.Op zaterdag 10 mei as. zal voor de dertiende keer de geheel verzorgde, unieke Dagexcursie Stelling van Amsterdam naar een deel van de Stelling van Amsterdam plaatsvinden.

We bezoeken een zestal forten in het Oostfront, van Abcoude tot en met Weesp, tijdens een rondrit door het gebied. De dag begint om 9.45 uur bij station Weesp en duurt tot ongeveer 17.15 uur wanneer we weer bij het startpunt terugkeren.

U bent van harte welkom om deel te nemen en u kunt zich vanaf heden aanmelden! En neem gerust een kennis of familielid mee. Het aantal deelnemers is beperkt en door voorinschrijving door donateurs is een deel van de plaatsen al geboekt.

Meer informatie en aanmelden op de webpagina Dagexcursie Stelling van Amsterdam.

17 februari 2014

StellingUitje nu nog spannender

Door een samenwerking met evenementenbureau Games4Groups kan het StellingUitje extra interactieve en spannende activiteiten bieden. Door een aanpassing in het programma kan bijvoorbeeld levend stratego op een fort gespeeld worden.

Games4Groups biedt verschillende spellen aan om te integreren in een training, bedrijfsuitje, vrijgezellenfeest of familiedag.
StellingUitje verzorgd voor groepen een verrassend uitstapje naar forten van de Stelling van Amsterdam.

De gezamenlijke kennis en ervaring zorgt voor een eenvoudig te organiseren leerzaam én spannend bedrijfsuitje waar uw medewerkers nog vaak aan zullen terugdenken.
Interesse? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om uw wensen te bespreken.

10 februari 2014

Vertaler gezocht

Voor een nieuwe digitale publicatie zijn we op zoek naar een persoon die de Engelse taal zeer goed beheerst (liefst native speaker). Een door ons naar het Engels vertaalde Nederlandse tekst zal door hem/haar gecorrigeerd worden.
Interesse? Kijk dan op onze vacatures-pagina en neem contact met ons op.

Zie ook ons eerder gepubliceerde iBook 'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam'.

7 februari 2014

Gevangene in fort in NTR-serie

Dirk van Berge bezoekt het Fort benoorden PurmerendOp 7 februari 2014 werd de aflevering 'Afrekening' van de serie 'Na de bevrijding' uitgezonden.
Een indrukwekkende serie met bijzondere verhalen. De moeite waard om te bekijken, ook achteraf online.

In oktober 2012 waren we benaderd door een onderzoeker van de NTR vanwege een nieuwe televisieserie over de periode 1945-1950. Hiervoor waren ze geïnteresseerd naar ons onderzoek naar Dirk van Berge die als 'politieke delinquent' gevangen hebben gezeten in een fort van de Stelling van Amsterdam. We publiceerden hierover in de thema-nieuwbrief 'Ik zat gevangen in Fort benoorden Purmerend' (2010).
Uiteraard hebben we hen in contact gebracht met Dirk van Berge en de uitgetypte tekst van de acht uur durende interviews beschikbaar gesteld. Tevens de contacten gelegd om te filmen op het Fort benoorden Purmerend en het Fort bij Spijkerboor.

We zijn verheugd dat we aan de serie hebben mogen bijdragen waarbij de informatie op een mooie wijze is gebruikt en Dirk van Berge zijn verhaal kon vertellen.

3 januari 2014

15 Jaar onderzoek Stelling van Amsterdam

Vandaag vieren wij dat we 15 jaar onderzoek doen naar de Stelling van Amsterdam en ander militair erfgoed. Zie de zojuist verschenen thema-nieuwsbrief 'Nieuwjaar en vijftiende verjaardag'.

2 januari 2014

Forten van boven

Luchtfoto Fort aan de St. AagtendijkDe aflevering 'Strijd' van de televisie-serie Nederland van Boven is vanavond om 22.20 uur op Nederland 1 te zien.
"Achter de landsgrenzen legden we een ingenieus systeem aan van verdedigingswerken die tezamen een waterlinie vormden."

Bij deze een kijktip omdat we uit eigen ervaring weten dat verdedigingswerken van bovenaf een bijzonder gezicht vormen en heel duidelijk de samenhang met de inundatiegebieden, kanalen en wegen laat zien.
Zie de luchtfoto's van de Stelling van Amsterdam die wij de afgelopen twee jaar hebben gemaakt.

1 januari 2014

Voorspoedig 2014!

Een gelukkig 2014 toegewenst voor uzelf en allen die u lief hebt. En tevens nieuwe en hernieuwde contacten toegewenst die interessante uitdagingen en meerwaarde bieden.

Wij vieren dit jaar dat we 15 jaar onderzoek doen naar de Stelling van Amsterdam en ander militair erfgoed. Op 3 januari verschijnt daarover een thema-nieuwsbrief.

20 december 2013

Verborgen schatten: boek met mooiste gebouwen van Natuurmonumenten

Verborgen schatten: boek met mooiste gebouwen van NatuurmonumentenMet plezier hebben we mogen meewerken aan het recent verschenen boek Verborgen schatten, over de mooiste gebouwen van Natuurmonumenten.
Met veel plezier hebben we meegewerkt aan de teksten over de forten van de Stelling van Amsterdam en enkele andere forten. Hetgeen is beloond met een vermelding inclusief webadres in de colofon en een exemplaar van het boek.

U kunt het boek Verborgen schatten aanschaffen via de webshop van Natuurmonumenten.