Nieuws over het documentatiecentrum.

11 juni 2014

Lezingen Eerste Wereldoorlog in het Waterlands Archief

Vlaardingse haringlogger welke met Marker bemanning op een zeemijn zou lopen.Op een inloopmiddag in het Waterlands Archief staat vrijdag 20 juni de Eerste Wereldoorlog centraal. En dan vooral de impact die de Grote Oorlog (1914-1918) had op Waterland. Want al viel hier geen schot, de gevolgen van de oorlog waren voelbaar. Veel jongens en mannen waren van huis, omdat ze onder de wapenen waren geroepen.

Op de inloopmiddag worden twee lezingen gehouden en kunnen verhalen over bijvoorbeeld vroegere familieleden, die de Eerste Wereldoorlog hebben meegemaakt, worden uitgewisseld.

De middag begint om 13.30 uur. Plaats: Waterlands Archief, Wielingenstraat 75 (tegenover de Rabobank) te Purmerend.

Meer informatie...

3 juni 2014

Lezing Stelling van Amsterdam in Leiderdorp

Lezing door René Ros.Dinsdag 10 juni as. organiseert Kunstkring Leiderdorp een lezing over de Stelling van Amsterdam. De heer R. Ros, sinds 1998 intensief bezig met archief- en veldonderzoek voor het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam, zal een interessant deel van onze geschiedenis komen belichten.

'Stelling van Amsterdam' is de naam voor de waterlinie die tussen 1881 en 1914 in opdracht van het Ministerie van Oorlog om de hoofdstad werd aangelegd. In geval van oorlog konden polders tot een afstand van 3-5 km onder water worden gezet (inundaties).
Een hardnekkig vooroordeel is dat de Stelling nutteloos is geweest, omdat er nooit is gevochten; de forten zouden door de komst van vliegtuigen en parachutisten zijn achterhaald. Niets is minder waar.

Locatie: Scheppingskerk, Van Poelgeestlaan 2 te Leiderdorp.
Zaal open: 20.00 uur.
Aanvang 20.15 uur.
Kosten: gratis voor leden, 7 euro voor niet-leden.
Aanmelden niet nodig.

Meer informatie...

28 mei 2014

Boek 'Nederland neutraal, De Eerste Wereldoorlog 1914-1918'

Auteurs Wim Klinkert, Samuël Kruizinga, Paul Moeyes.In 2014 is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Nederland bleef in 1914-1918 neutraal, maar vanzelf ging dat niet. Want ook Nederland kreeg veel van de oorlog mee. In Nederland Neutraal wordt aan de hand van negen hoofdrolspelers uit de jaren 1914-1918 op boeiende wijze duidelijk gemaakt hoe politici, militairen, ondernemers en journalisten omgingen met de problemen, kansen en gevaren die zich door de neutraliteit voordeden.

Op woensdag 21 mei jl. werd het eerste exemplaar door de drie auteurs overhandigd aan Peter Vandermeersch; Vlaming, hoofdredacteur NRC Handelsblad en Eerste Wereldoorlog-geïnteresseerde.
Het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam heeft drie foto's aan het boek mogen bijdragen. Men zocht mooie foto's die nog niet (vaak) gepubliceerd waren.

Meer informatie...

15 mei 2014

Het Feest van Natuur op Fort Uitermeer

Luchtfoto Fort UitermeerOp zaterdag 24 mei as. organiseert de stichting 'Uiteraard Uitermeer' op het terrein van Fort Uitermeer 'Het Feest van Natuur'.
Tevens is er aandacht voor de militaire geschiedenis van het terrein waaraan het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam een bijdrage levert.

Meer over weten? Lees dan het gehele artikel met link naar het programma.

7 mei 2014

Granaat onschadelijk gemaakt op Fort bij Uithoorn

?Granaat onschadelijk gemaakt op Fort bij Uithoorn?Vanochtend heeft de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) op het Fort bij Uithoorn een gevonden granaat onschadelijk gemaakt door deze ter plekke tot ontploffing te brengen.

Klik hier voor meer informatie.

31 maart 2014

TV-serie '14-18 Dagboeken uit de Eerste Wereldoorlog'

Diederik van Vleuten presenteert de aflevering over Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.In 2014 is de Eerste Wereldoorlog honderd jaar oud. Het was de grootste, meest omvangrijke en meest bloedige oorlog die de mensheid tot dan toe had meegemaakt.
De NTR doet mee aan een internationale productie waarbij het grote verhaal van de Eerste Wereldoorlog tastbaar wordt gemaakt door het te vertellen aan de hand van de lotgevallen van individuen.
Voorafgaand aan deze achtdelige internationale serie produceren NTR en VPRO een aflevering over Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Als voorbeeld van soldaten in de forten komt Fort bij Uithoorn kort in beeld.

Uitzending: elke zaterdag van 5 april t.e.m. 7 juni, 20.20 uur, Ned. 2.

Zie het volledige persbericht voor meer informatie.

29 maart 2014

Tentoonstelling 'In Stelling Gebracht'

Publiek in de tentoonstelling.Op 28 maart is in het Historisch Museum Haarlemmermeer de tentoonstelling 'In Stelling Gebracht' feestelijk geopend.
Deze tentoonstelling gaat over het verdedigingswerk 'De Stelling van Amsterdam' dat ook door Haarlemmermeer heen loopt en een belangrijk deel uitmaakt van het lokale landschap en is te zien tot 12 januari 2015. Zeker een bezoek waard!
Meer informatie over de tentoonstelling en het museum vindt u op de website van het Historisch Museum Haarlemmermeer.

Het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam heeft zes voorwerpen voor de tentoonstelling beschikbaar gesteld: een brief van het Rijkspostduivenstation, de persoonlijke kist van een Haarlemse soldaat, de baret/kraag-emblemen van Opzichter der Fortificatien, het Mobilisatiekruis 1914-1918 en een Genie-peilschaal. Deze voorwerpen komen uit onze collectie (online te doorzoeken) welke ook beschikbaar is voor andere tentoonstellingen en publicaties.
Tevens is op een computer in de tentoonstelling onze website over de Stelling te bezoeken.

5 maart 2014

Dagexcursie Stelling van Amsterdam 2014

Groepsfoto van de deelnemers, op Fort bij Kudelstaart.Op zaterdag 10 mei as. zal voor de dertiende keer de geheel verzorgde, unieke Dagexcursie Stelling van Amsterdam naar een deel van de Stelling van Amsterdam plaatsvinden.

We bezoeken een zestal forten in het Oostfront, van Abcoude tot en met Weesp, tijdens een rondrit door het gebied. De dag begint om 9.45 uur bij station Weesp en duurt tot ongeveer 17.15 uur wanneer we weer bij het startpunt terugkeren.

U bent van harte welkom om deel te nemen en u kunt zich vanaf heden aanmelden! En neem gerust een kennis of familielid mee. Het aantal deelnemers is beperkt en door voorinschrijving door donateurs is een deel van de plaatsen al geboekt.

Meer informatie en aanmelden op de webpagina Dagexcursie Stelling van Amsterdam.

17 februari 2014

StellingUitje nu nog spannender

Door een samenwerking met evenementenbureau Games4Groups kan het StellingUitje extra interactieve en spannende activiteiten bieden. Door een aanpassing in het programma kan bijvoorbeeld levend stratego op een fort gespeeld worden.

Games4Groups biedt verschillende spellen aan om te integreren in een training, bedrijfsuitje, vrijgezellenfeest of familiedag.
StellingUitje verzorgd voor groepen een verrassend uitstapje naar forten van de Stelling van Amsterdam.

De gezamenlijke kennis en ervaring zorgt voor een eenvoudig te organiseren leerzaam én spannend bedrijfsuitje waar uw medewerkers nog vaak aan zullen terugdenken.
Interesse? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om uw wensen te bespreken.

10 februari 2014

Vertaler gezocht

Voor een nieuwe digitale publicatie zijn we op zoek naar een persoon die de Engelse taal zeer goed beheerst (liefst native speaker). Een door ons naar het Engels vertaalde Nederlandse tekst zal door hem/haar gecorrigeerd worden.
Interesse? Kijk dan op onze vacatures-pagina en neem contact met ons op.

Zie ook ons eerder gepubliceerde iBook 'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam'.