Nieuws over de activiteiten van het documentatiecentrum.

20 april 2016

Dagexcursie Stelling van Amsterdam 2016

Deelnemers in Fort H tijdens de excursie van 2015.Op zaterdag 4 juni as. zal voor de vijftiende keer de geheel verzorgde, unieke dagexcursie naar een deel van de Stelling van Amsterdam plaatsvinden. Deze keer bezoeken we de Geniedijk Haarlemmermeer met de forten daarin.

We bezoeken Fort bij Aalsmeer, Voorpositie bij Cruquius, Fort bij Vijfhuizen, Fort bij Hoofddorp en de Batterij aan de Sloterweg. Het is de laatste mogelijkheid om het Fort bij Hoofddorp te zien voordat de renovatie begint.
De dag begint om 9.30 uur bij treinstation Hoofddorp en duurt tot ongeveer 16.30 uur, na een wandeling over de Geniedijk.

U bent van harte welkom om deel te nemen en u kunt zich vanaf heden aanmelden! En neem gerust een familielid, kennis of collega mee.
Het aantal deelnemers is beperkt en door voorinschrijving door donateurs is een deel van de plaatsen al geboekt. Meer informatie is te vinden op de webpagina over de dagexcursie en daar kunt u zich ook aanmelden.

Dagexcursie Stelling van Amsterdam

17 februari 2016

Stellinglezing op 19 maart

René Ros geeft lezing in bergloods van Fort bij Abcoude.Voor medewerkers en vrijwilligers in de Stelling van Amsterdam wordt op 19 maart as. een extra uitgebreide lezing verzorgd. Ook zeer geïnteresseerden zijn van harte welkom. De toehoorder zal altijd nieuwe informatie vernemen en doet mogelijk zelfs nieuwe inzichten op.

Alle aspecten van de Stelling worden belicht zoals ze ook op de website 'Stelling van Amsterdam' aan bod komen. Een breed scala aan onderwerpen wordt mondeling toegelicht met veel hedendaags en historisch beeldmateriaal om de samenhang tussen de forten en andere objecten te tonen. Ook de menselijke kant komt aan bod.
Na afloop is er uiteraard gelegenheid voor vragen en discussie evenals gelegenheid elkaar te spreken.

De lezing wordt verzorgd door René Ros, historisch onderzoeker en auteur van genoemde website met bovendien veel ervaring in het geven van lezingen. Deze uitgebreide lezing is eerder voor gidsen van diverse forten verzorgd en nu voor het eerst openbaar toegankelijk.

De lezing wordt gegeven in het paviljoen van het Viscentrum Gehandicapten in de bergloods van Fort bij Abcoude op 19 maart 2016 van 14.30 tot ca. 16.00 uur. De zaal is open vanaf 14.00 uur.
De toegang is gratis maar consumpties aan de bar zijn voor eigen rekening. Vanwege een beperkt aantal zitplaatsen is aanmelden zeer gewenst, zie onderstaande link.

Aanmelden Stellinglezing 19 maart

5 februari 2016

Lezing geheim landschap

Rene Ros bij 24 cm geschut in Vesting Hellevoetsluis.Op zaterdag 13 februari 2016 organiseert Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis een lezing over "Geheim landschap".
Een landschap rond de hoofdstad vol met forten, batterijen, dijken en sluizen. Een verdedigingslinie, Stelling van Amsterdam, die inmiddels op de lijst van UNESCO werelderfgoed staat vanwege zijn unieke karakter en bijzondere geschiedenis.

René Ros komt naar Hellevoetsluis om deze lezing te geven. Hij doet al jaren onderzoek naar de geschiedenis van verdedigingswerken en in het bijzonder de Stelling van Amsterdam. Hij mag dan ook een autoriteit genoemd worden op dit gebied.
Op deze middag neemt René ons in gedachten mee naar dit geheime landschap en vertelt hij ons over de bouw. Aan de hand van diverse digitale materialen toont en vertelt hij wat deze verdedigingslinie zo bijzonder maakt.

De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingslinie rondom Amsterdam, aangelegd tussen 1880 en 1914. Het leger, de regering en de koning(in) zouden zich binnen deze ring kunnen terugtrekken bij een aanval op Nederland.
De Stelling bestaat uit 46 forten en batterijen evenals een groot aantal dijken en sluizen op een afstand van 15 tot 20 kilometer van Amsterdam. Allen gelegen in een prachtig polderlandschap.

U kunt zich opgeven voor deze lezing tot uiterlijk 11 februari 2016. De kosten bedragen € 3,00 per persoon. De lezing begint om 15:00 uur. Inloop om 14:15 in de kazerne Haerlem in de bezoekersruimte van stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis. Opgeven kan door te mailen naar info@fronttaal.info of te bellen naar: 06-312 54 909. Er is beperkt ruimte.

Wilt u meer weten over stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis dan kunt op de site van de stichting meer informatie vinden.
De stichting organiseert diverse activiteiten waaronder maandelijkse rondleidingen op de eerste zondag van de maand van april tot en met oktober. Daarnaast is het ook mogelijk om een privé rondleiding te boeken op een zelf te bepalen dag en tijdstip.

Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis
Lezingen Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam

20 januari 2016

Herstart van samenwerking

Ballonnen in de Vesting WeespHet programmabureau Stelling van Amsterdam van de provincie Noord-Holland en het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam geven hun samenwerking een nieuwe start.

2016 is voor de Stelling van Amsterdam het jaar van 20 jaar UNESCO met de provincie Noord-Holland als verantwoordelijke site-holder. René Ros was er bijna vanaf het begin af aan bij en is het collectief geheugen van de Stelling.
In het verleden is de samenwerking niet verlopen zoals dat verwacht had mogen worden, zoals bijvoorbeeld bij de totstandkoming van de historische kaart. Terwijl we ieders vakdeskundigheid waarderen en elkaar goed kunnen aanvullen.

We streven er naar miscommunicatie in de toekomst te voorkomen. Tussen het programmabureau en René zijn daarom afspraken gemaakt over onder andere overleg. Beide partijen gaan er voor om deze afspraken tot een succes te maken.

programmabureau Stelling van Amsterdam
Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam
Partners

3 januari 2016

Vredespijp is gerookt

Luchtfoto van Fort aan Den HamStichting Fort aan Den Ham en Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam laten bij deze weten dat de 'vredespijp is gerookt' en het conflict tussen beide partijen is opgelost.

Met name voor de direct betrokkenen Fred Braaksma en René Ros betekent dit het einde van een te lange, onaangename periode. De komende tijd gaan we de relatie en samenwerking verder herstellen in het belang van de gehele Stelling van Amsterdam.

Personen die van het conflict weten, willen we op deze manier informeren maar over de aard van het conflict en de oplossing doen we geen verdere mededelingen.

Stichting Fort aan Den Ham
Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam
Fort aan Den Ham (hersteld)
Forten bezoeken (hersteld)
Luchtfoto's (aangevuld)

9 december 2015

Fotoboekje van Stelling van Amsterdam nu ook online verkrijgbaar

Luchtfoto's in de droge gracht van het Fort aan het Pampus.In seizoen 2015 was op Forteiland Pampus een bijzondere fotoexpositie te zien met de titel 'tentoonStelling'. Meer dan veertig forten en batterijen die samen de Stelling van Amsterdam vormen, zijn daarin te bewonderen op blow up foto's in de droge gracht om het fort heen. Bij de tentoonstelling bracht Forteiland Pampus het fotoboekje 'De Stelling van Amsterdam in vogelvlucht' uit. Dit boekje is nu, tijdens de wintersluiting van Pampus, ook online te bestellen.

Forteiland Pampus is het bezoekerscentrum van de Stelling van Amsterdam en brengt met de openlucht foto-expositie de Stelling op een nieuwe manier in beeld. Door een rondje in de droge gracht om het fort te lopen, krijgt de bezoeker de gehele Stelling voorgeschoteld. De expositie op Forteiland Pampus wordt naar aanleiding van de grote waardering door de bezoekers verlengd, en blijft te zien in seizoen 2016: vanaf 1 april tot en met 30 oktober is de expositie gratis toegankelijk bij een bezoek aan Pampus.

Het boekje laat dezelfde foto's zien, met toelichting op de historie én het tegenwoordige gebruik van de forten. Fotografen René Ros en Otto Bodemeijer maakten in de periode van 2012 tot 2014 vanuit een vliegtuig duizenden foto's, waaruit de mooiste werden geselecteerd. Dit boekje is voor € 9,95 te koop in het Magazijn, de winkel van Pampus of, handig tijdens de wintersluiting, online te bestellen.
Voor Franstaligen is er nu ook een vertaling van de tekst te downloaden; verzorgd door Juliette Fraisse.

De 'tentoonStelling' en de uitgave werden mede mogelijk gemaakt door Provincie Noord-Holland, projectbureau Stelling van Amsterdam.

Forteiland Pampus is op dit moment gesloten voor de winter. Vanaf 1 april 2016 is het eiland weer dagelijks open, maar ook in de winter organiseert Pampus enkele activiteiten. Meer informatie over de activiteiten is te vinden op de website van Forteiland Pampus.

Informatie en bestellen boek 'Vogelvlucht'
Forteiland Pampus
Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam

16 september 2015

Presentatie en rondleidingen op Hembrugterrein

Onderzoeker René Ros, Documentatiecentrum Stelling van AmsterdamHet Hembrugmuseum vertelt het verhaal van de rijke geschiedenis van de 324 jaar oude wapen- en munitiefabriek. Op zondag 27 september wordt een multimediale presentatie over de Stelling gegeven en staan de rondleidingen in het teken van de Stelling.

De forten bezocht, maar nog nooit het hart van de Stelling van Amsterdam?!
Binnen de Stelling van Amsterdam moest alles aanwezig zijn voor een langdurig beleg. Een munitie- en wapenfabriek was noodzakelijk. Het Delftse munitie- en wapenbedrijf Artillerie-Inrichtingen werd daarvoor uitgebreid met een nieuwe locatie op het uitgestrekte Hembrugterrein in Zaandam. Nu een belangrijk monumentaal industrieel erfgoedcomplex.

Op zondag 27 september geeft René Ros, onderzoeker Documentatiecentrum van de Stelling van Amsterdam, van 14.00 uur tot 16.00 uur in het Hembrugmuseum een boeiende multimediale presentatie over de Stelling van Amsterdam en staan de rondleidingen van het museum opnieuw in het teken van de Stelling.
Een wandeling met gids over een deel van het monumentale terrein naar het Sectorpark Zaandam en een bezoek aan de oude monumentale munitiebunker M9 maken deel uit van de rondleiding. Deze munitiebunker is ingericht met een werkplaats anno 1900 en een foto-expositie van fotograaf Gé Dubbelman. Tevens vinden hier afwisselend vertoningen van documentaires over het Hembrugterrein en de Stelling van Amsterdam plaats.

Meer informatie en aanmelden bij Hembrugmuseum
Lezingen Doc.centrum Stelling van Amsterdam

16 september 2015

Samenwerking met Liniebreed Ondernemen

Groepsfoto deelnemers Stichting Liniebreed OndernemenTot voor kort waren het vooral overheden die met subsidies betaalden om cultureel erfgoed zoals de forten te behouden, te ontwikkelen en te promoten. In de loop der tijd is een groot deel van de forten door (semi)commerciële partijen 'veroverd' en er vindt een verschuiving plaats naar partijen zoals Stichting Liniebreed Ondernemen (SLO).

Zo was het Nationaal Project Nieuwe Hollandse Waterlinie van 1999 tot 2014 gesubsidieerd door rijk, provincies en gemeenten. Daar is de Stichting Liniebreed Ondernemen (SLO) uit voortgekomen die vooral wordt gefinancierd door haar deelnemers, de commerciële fort-exploitanten. SLO wil hun gemeenschappelijke belangen behartigen en diensten verlenen waarvan collectieve promotie de meest zichtbare is.
Over hoe de goedwillende vrijwilligers, die het economisch draagvlak hebben gecreëerd, door deze ontwikkelingen soms in de knel komen, hebben we het nu maar niet. Maar ook de vrijwilligers blijken welkom als deelnemers van SLO.

Onlangs heeft een gesprek tussen ons en SLO plaatsgevonden in hun kantoor op Fort Nieuwersluis. Dat gesprek was enthousiast én hartelijk en bovendien bleek er sprake van een doordachte Internet-aanwezigheid.
De termen enthousiast, hartelijk én doordacht zullen niet vaak gebruikt worden voor partijen die alleen overheden moeten overtuigen van hun bestaansrecht. SLO heeft er een belang bij haar deelnemers te vriend te houden terwijl bij andere partijen de fort-exploitanten hén te vriend moesten houden.

Op 1 juni jl. is het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam deelnemer van SLO geworden. Al binnen een paar dagen waren links en banners naar elkaars websites aangebracht. Ook is op de Stelling-website een agenda geplaatst waarvoor zelfs aanpassingen in hun systemen zijn gemaakt.
De nieuwe Activiteiten Agenda toont alle activiteiten binnen de Stelling die door deelnemers van SLO zijn aangemeld of die onderdeel zijn van een gemeenschappelijk evenement zoals het Fortenfestival. Elke deelnemer kan die activiteiten zelf invoeren en die verschijnen automatisch op de websites van SLO, ANWB enzovoort en desgewenst ook op de eigen website. En nu dus ook op de Stelling-website.

Stichting Liniebreed Ondernemen
Activiteiten Agenda (NIEUW!)
Partners
Advertenties

2 september 2015

100 jaar terug in de tijd op Pampus

Hoe lang nog op Pampus? vragen de soldaten zich af.Militaire geschiedenis van Fort aan het Pampus en de Stelling van Amsterdam over het voetlicht op 5 en 6 september.

Op zaterdag 5 en zondag 6 september gaat Forteiland Pampus 100 jaar terug in de tijd. In de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) leefden zo’n tweehonderd gemobiliseerde soldaten in het fort op het eiland. Hoe woonden zij, welke wapens hadden zij tot hun beschikking en welke functie had Pampus in de Stelling van Amsterdam? Deze en meer vragen worden beantwoord tijdens dit militaire weekend. Kinderen kunnen zich uitleven op de stormbaan. Meer informatie is te vinden op www.pampus.nl

In de Eerste Wereldoorlog leefden vier jaar lang zo’n tweehonderd gemobiliseerde soldaten op Pampus. Zij werden echter nooit voor gevechten ingezet, en vroegen zich dan ook met enige regelmaat af “Hoe lang nog op Pampus?”. In het weekend van zaterdag 5 en zondag 6 september duikt Pampus in zijn de militaire geschiedenis.

Het programma biedt voor jong en oud activiteiten. Met lezingen over de Stelling van Amsterdam als verdedigingswerk rondom de wereldhaven door René Ros, en over de indrukwekkende wapens op Pampus door hoofdgids Peter Claesen. Een koppel soldaten loopt rond in authentieke kleding en met originele wapens. Zij vertellen daarover maar ook over handige gebruiksvoorwerpen die honderd jaar geleden in het fort aan de orde van de dag waren. Gratis rondleidingen door de Pampus-gidsen gaan over de militaire geschiedenis van het eiland, en voor kinderen is er onder meer een uitdagende stormbaan en zijn er diverse speurtochten door het fort. In Pampus’ Paviljoen 1874 is de Rats, kuch en bonen-salade een aanrader.

Stichting Forteiland Pampus
Lezingen Doc.centrum Stelling van Amsterdam

30 juni 2015

Luchtfototentoonstelling in Fort bij Veldhuis

Luchtfoto van het Fort bij Veldhuis.In de maanden juli, augustus en september wordt in Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis de fototentoonstelling "Het Geheim van Amsterdam, uit de lucht gegrepen" gehouden.

Fotografen René Ros en Otto Bodemeijer hebben alle forten van de Stelling van Amsterdam vanuit de lucht gefotografeerd. Dit heeft prachtige opnames opgeleverd van dit unieke verdedigingswerk rond Amsterdam.
De tentoonstelling bestaat uit 10 groot(s) opgeblazen foto’s aan de wand, alle andere opnames worden als een diashow afgespeeld. Dit is een unieke kans om alle forten en batterijen van de Stelling van Amsterdam te zien.

Het Fort bij Veldhuis is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort is gelegen aan de Genieweg 1, 1967 PS Heemskerk. Het museum is elke zondag in de maanden mei tot en met oktober open van 11.00 tot 17.00 uur.
Toegang: Volwassenen € 3,50, kinderen van 8 tot 12 jaar, € 2,50, kinderen jonger dan 8 jaar gratis en houders van een veteranenpas gratis.

Luchtoorlogmuseum "Fort Veldhuis"
Fort bij Veldhuis
Luchtfoto-tentoonstelling