Sinds 2001 worden verschillende unieke jaarlijkse dagexcursies naar een deel van de Stelling van Amsterdam verzorgd.

Het doel van de excursie is om forten te bezoeken die normaal niet of nauwelijks toegankelijk zijn en waar mogelijk vrij rond te wandelen. Tevens een prachtige gelegenheid om elkaar weer te zien of kennis te maken met andere mensen die zich betrokken voelen bij de Stelling. Aan deze geheel verzorgde excursies nemen meestal 30 tot 45 personen deel.

Dagexcursie Stelling van Amsterdam 2018

Na het lezen van onderstaande informatie kunt u zich aanmelden via het online formulier.
Inschrijven mogelijk t.e.m. 26-05-2018
Inmiddels is 74% van de beschikbare plaatsen geboekt.

Op 2 juni 2018 zal wederom de geheel verzorgde, unieke dagexcursie naar een deel van de Stelling van Amsterdam plaatsvinden.

Programma
Dit jaar gaan we hetzelfde gebied in als met de excursie van 2002 en 2010. Door wijzigingen in het gebruik is de toegankelijkheid gewijzigd waardoor het programma afwijkt.
We bezoeken een viertal forten in de Sector Zaandam, tussen Zaanstad en de duinstreek, en enkele kleinere objecten tijdens een rondrit door het gebied. Dit jaar wordt er ook een half uur over de hoofdverdedigingslijn gewandeld. Elke deelnemer moet daarom goed ter been zijn.
De dag begint om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 17.30 uur wanneer u weer bij het startpunt wordt teruggebracht.

Het dagprogramma ziet er als volgt uit en wordt met meerdere 9-persoonsbusjes gereden:

Ontvangst met koffie en thee in De Krokodil
Beperkt wandelen op Fort bij Krommeniedijk incl. bezoekerscentrum Fort K'IJK *1
Vrij wandelen op Fort aan Den Ham met aansluitende lunch *2
Bezoek Buskruitmagazijn bij de Nieuwendijk in Assendelver Zeedijk *3
Wandeling met gids over Liniewal Aagtendijk - Zuidwijkermeer (1 km)
Middagconsumptie bij Fort Zuidwijkermeer
Vrij wandelen Fort Zuidwijkermeer *4
Autorit met fotostop bij Fort bij Velsen en/of Fort aan de St. Aagtendijk
Vrij wandelen en bezoek luchtoorlogmuseum Fort bij Veldhuis *5

m.m.v. *1 De Heeren van Zorg, Stichting Landschap Noordholland / *2 Stichting Fort aan Den Ham, lunch-catering door Plaza De Haven Weesp / *3 Scouting Assendelft / *4 Stichting Landschap Noordholland / *5 Stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945

Kosten
De kosten van de dagexcursie bedragen slechts €65 p.p. Donateurs Documentatiecentrum StvA krijgen korting en betalen €60 p.p.
Hierin zijn vervoer in personenbusjes, entreekosten/donaties, koffie/thee, lunch en middagconsumptie inbegrepen. De lunch bestaat uit hartig belegde witte en bruine broodjes, soep, vers fruit, melk of karnemelk.

Chauffeurs gezocht
Een aantal deelnemers zal chauffeur moeten zijn van de busjes waarmee we ons tijdens de dagexcursie verplaatsen. Hiervoor is rijbewijs B en een geldig legitimatiebewijs voldoende en de voorkeur gaat uit naar personen met een leeftijd van meer dan 23 jaar.
De chauffeurs verzamelen om 9.00 bij de autoverhuurder te Amsterdam Havens-West en keren daar na diner en aftanken rond 20.00 uur terug. Na afloop krijgen de chauffeurs een diner in een Chinees restaurant aangeboden. Andere deelnemers kunnen op eigen kosten aansluiten, nadere inlichtingen op verzoek.
Indien u chauffeur wilt zijn, gelieve dit op het aanmeldformulier aan te geven.

Aanmelden
U kunt zich tot en met 26 mei aanmelden door de link boven deze informatie te gebruiken om het online formulier in te vullen en te versturen. Er is plaats voor maximaal 26 deelnemers en de ervaring leert dat vroeg aanmelden noodzakelijk is.

Na controle ontvangt u per e-mail een bevestiging met betalingsinformatie. De aanmelding en betaling moet uiterlijk op 26 mei as. zijn ontvangen. Uw deelname is pas definitief als ook de betaling is ontvangen. Iemand die zich later aanmeldt maar eerder betaalt is eerder verzekerd van deelname.
Het staat de organisatie te allen tijde vrij om, zonder opgaaf van reden, aanmelding of deelname van personen te weigeren.

Annuleringen
De excursie gaat alleen door bij voldoende belangstelling. Indien onverhoopt deelnemers door de organisatie afgezegd moeten worden dan ontvangen zij de deelnameprijs geheel retour.
Als deelnemers zich voor de uiterste betalingsdatum (26 mei as.) afmelden, dan zijn we genoodzaakt om per boeking €10,00 administratiekosten in mindering te brengen op de te retourneren deelnameprijs. Bij het op of na de uiterste betalingsdatum afzeggen of bij niet verschijnen wordt geen bedrag geretourneerd.

Aansprakelijkheid
Deelname en het betreden van de forten en terreinen is op eigen risico en/of dat van de eigenaar/gebruiker/vervoerder. Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam en haar medewerkers zijn niet aansprakelijk voor schade aan en/of verlies van uw eigendommen.
Deelnemers moeten 16 jaar of ouder zijn en indien jonger dan 18 jaar begeleid worden door een persoon van 18 jaar of ouder. Elke deelnemer dient goed ter been te zijn.

Praktische informatie
Vrij wandelen op een fort betekent dat bij het toegangshek een korte toelichting wordt gegeven en de deelnemers daarna, meestal drie kwartier, op het fort mogen rondlopen en fotograferen. Het is mogelijk dat een beperkt deel van een fort niet toegankelijk is.
Begeleid wandelen is onder leiding van een gids en beperkt wandelen beperkt zich tot een specifiek deel van het fort.

Draag kleding en schoenen die tegen een stootje kunnen maar liever geen camouflage-kleding of legeruitrusting. En neem, afhankelijk van de weersverwachting, regenkleding of paraplu mee. Bij warm weer een flesje water meenemen. Een zaklantaarn is op enkele locaties handig.

Routebeschrijving
Trein
Ga per trein naar het station Krommenie-Assendelft alwaar om ca. 9.45 een of meer personenbusjes vertrekken. Deze busjes zijn herkenbaar door een bord achter de voorruit en staan opgesteld op de keerlus bij de hoofdtoegang van het station.
Zie de Reisplanner op de website van de Nederlandse Spoorwegen.

Auto
Restaurant De Krokodil (Busch 12, 1562 HH Krommenie) ligt aan de N8/N203 tussen Uitgeest en Krommenie. Deze weg is vanaf de A8 (Coentunnelweg) te bereiken door bij Krommenie de richting Uitgeest aan te houden. Na de bebouwde kom van Zaanstad (Krommenie) moet bij de eerstvolgende stoplichten rechtsaf geslagen worden en is de bestemming bereikt.
Vanaf de A9 (Alkmaar-Amstelveen) moet de afslag 10 (Castricum/Uitgeest) genomen worden. Onderaan de afslag linksaf richting Krommenie en na 2 kilometer ligt het restaurant met tankstation. Ga bij de tweede kruising met stoplichten linksaf.

Wijzigingen voorbehouden.

Jaar Gebied Omschrijving
2016 Haarlemmermeer Aalsmeer - Hoofddorp
2017 Zuidwestelijk front De Liede - Spaarndam
  Durgerdam Kustbatterij bij Durgerdam
(m.m.v. MOVE Boottochten)
2018 Noordwestelijk front Zuidwijkermeer - Krommeniedijk
  Amsterdam Militaire Drinkwatervoorziening
2019 Noordfront Spijkerboor - Edam
2020 Zuidoostelijk front Aalsmeer - Botshol
2021 Oostfront Abcoude - Weesp
2022 Muiden Vesting Muiden & Fort aan het Pampus
??? Zaandam Hembrugterrein
??? IJmuiden Fort bij IJmuiden
Jaar Gebied Omschrijving
2008 (2x) Haarlemmermeer Militaire Drinkwatervoorziening & Aalsmeer - Hoofddorp
2009 Zuidwestelijk front De Liede - Spaarndam
2010 Noordwestelijk front Zuidwijkermeer - Krommeniedijk
  Zaandam Artillerie Inrichtingen Hembrug *
2011 Noordfront Spijkerboor - Edam
  Durgerdam Kustbatterij bij Durgerdam
2012 IJmuiden Fort bij IJmuiden
2013 Zuidoostelijk front Aalsmeer - Botshol
2014 Oostfront Abcoude - Weesp
2015 Muiden Vesting Muiden & Fort aan het Pampus
Jaar Gebied Omschrijving
2001 Haarlemmermeer Militaire Drinkwatervoorziening & Aalsmeer - Vijfhuizen
2002 Noordwestelijk front Hembrugterrein & Zuidwijkermeer - Krommeniedijk
2003 Noordfront Marken-Binnen - Edam
2004 Zuidwestelijk front De Liede - Spaarndam
  Durgerdam Kustbatterij bij Durgerdam *
2005 Zuidoostelijk front Aalsmeer - Botshol
2005? IJmuiden Fort bij IJmuiden *
2006 Oostfront Abcoude - Weesp
2007 (2x) Muiden Vesting Muiden & Fort aan het Pampus

Alle excursies, behalve met * gemarkeerd, zijn georganiseerd door René Ros en vonden plaats onder de vlag van de volgende organisaties:

Periode Organisatie
2013 - heden Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam
2005 - 2012 Stichting Mega
2001 - 2004 Stichting Militair Erfgoed
U kunt deelnemen aan de dagexcursie door zich als particulier aan te melden. Aankondigingen over de dagexcursie verschijnen in onze nieuwsbrief en op sociale media. Met een groep kunt u deelnemen aan het StellingUitje.