Een brief uit de Koude Oorlog met herinneringen van een medewerker van de "Stay-Behind" organisatie. Met annotaties waarin onder andere, op basis van de informatie uit de brief, de resultaten van eigen aanvullend onderzoek.

In Nederland ontstonden kort na de Tweede Wereldoorlog, geheel los van elkaar, twee organisaties die in het geheim voorbereidingen troffen voor verzet en inlichtingen bij een volgende bezetting. Zij waren beide voortgekomen uit tijdens de oorlog door de Nederlandse regering in Engeland opgerichte organisaties.

Ter voorbereiding van het verzet middels illegale pers en sabotage ontstond Operaties (O), dat viel onder het Ministerie van Algemene Zaken. De organisatie was ontstaan uit een initiatief van G.M.H. Veeneklaas. Hij was tijdens de oorlog agent geworden van het Bureau Bijzondere Opdrachten (BBO). De leiding kwam bij L. Einthoven te liggen.

Deze publicatie is gebaseerd op een brief van het hoofd Sabotage van Operaties, werkend onder de dienstnaam Pelt. Als jonge rechtenstudent in Nijmegen raakte hij betrokken bij het verzet en ondervond de dodelijke gevolgen van een slechte voorbereiding. Na de oorlog werd hij benaderd als agent voor Operaties maar hij werd hoofd Sabotage. Dat deed hij naast zijn normale werk als advocaat en later rechter.

Na zijn pensionering in 1984 schreef Pelt tussen 2000 en 2006 drie documenten over zijn werk voor Operaties. Vervolgens schreef hij in 2007 een brief die bedoeld was voor zijn collega's van zijn normale werkkring als rechter in Alkmaar. Die brief heeft hij echter nooit verzonden.

Enkele reacties van lezers:
"De brief is natuurlijk al geweldig interessant. Al je toevoegingen maken het tot een waardevol document."
"Complimenten voor alles wat je boven water hebt kunnen halen."
"Al met al is het een mooi en knap stuk werk geworden en zo goed mogelijk historisch onderbouwd!"

Uitgave: herfst 2020.
Ontvang een bericht als de publicatie verschijnt, door te abonneren op onze nieuwsbrief of onze sociale media-kanalen.

Download nog niet beschikbaar.