Sinds 2001 worden verschillende unieke jaarlijkse dagexcursies naar een deel van de Stelling van Amsterdam verzorgd. Deze vinden in het tweede kwartaal van elk jaar plaats.

Het doel van de excursie is om forten te bezoeken die normaal niet of nauwelijks toegankelijk zijn en waar mogelijk vrij rond te wandelen. Tevens een prachtige gelegenheid om elkaar weer te zien of kennis te maken met andere mensen die zich betrokken voelen bij de Stelling. Aan deze geheel verzorgde excursies nemen meestal 30 tot 45 personen deel.

Dagexcursie Stelling van Amsterdam 2019

Na het lezen van onderstaande informatie kunt u zich aanmelden via het online formulier.
Inschrijven is mogelijk t.e.m. 15-06-2019 zolang er plaatsen beschikbaar zijn.
Nog maar enkele plaatsen beschikbaar!

Op 22 juni 2019 zal wederom de geheel verzorgde, unieke dagexcursie naar een deel van de Stelling van Amsterdam plaatsvinden.

Programma
We bezoeken een viertal forten in de sectoren Ilpendam en Zaandam, vooral in de droogmakerij De Beemster, en enkele kleinere objecten tijdens een rondrit door het gebied. Dit jaar wordt er ook een over bijna vrijwel onbekende en niet toegankelijke militaire weg gewandeld. Elke deelnemer moet daarom goed ter been zijn.
De dag begint om 9.30 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur wanneer u weer bij het startpunt wordt teruggebracht.

Het dagprogramma ziet er als volgt uit en wordt met meerdere 9-persoonsbusjes gereden:

Korte begeleide wandeling door wellness-deel Fort aan de Nekkerweg *1
Ontvangst met koffie en thee in Fort aan de Nekkerweg *1
Beperkt wandelen op Fort aan de Nekkerweg *1
Autorit met fotostop bij Inlaatsluis in de Zuidelijke Beemsterringdijk
Vrij wandelen op Fort aan de Middenweg met aansluitende lunch
Vrij wandelen op Fort bij Marken-Binnen *2
Wandeling met gids over 'Weg dwars door den Polder Wormer, Jisp en Nek' (1,5 km)
Middagconsumptie
Beperkt wandelen Fort benoorden Purmerend *4

m.m.v. *1 Fort Resort Beemster, *2 RBOC Fort Markenbinnen BV, *3 Wijnimport J. Bart

Kosten
De kosten van de dagexcursie bedragen slechts €57,5 p.p. Donateurs Documentatiecentrum StvA krijgen korting en betalen €50 p.p.
Hierin zijn vervoer in personenbusjes, entreekosten/donaties, koffie/thee, lunch en middagconsumptie inbegrepen. De lunch bestaat uit hartig belegde witte en bruine broodjes, soep, vers fruit, melk of karnemelk.

Chauffeurs gezocht
Een aantal deelnemers zal chauffeur moeten zijn van de busjes waarmee we ons tijdens de dagexcursie verplaatsen. Hiervoor is rijbewijs B en een geldig legitimatiebewijs voldoende en de voorkeur gaat uit naar personen met een leeftijd van meer dan 23 jaar.
De chauffeurs verzamelen om 9.00 bij de autoverhuurder te Amsterdam Havens-West en keren daar na diner en aftanken rond 20.00 uur terug. Na afloop krijgen de chauffeurs een diner in een Chinees restaurant aangeboden. Andere deelnemers kunnen op eigen kosten aansluiten, nadere inlichtingen op verzoek.
Indien u chauffeur wilt zijn, gelieve dit op het aanmeldformulier aan te geven.

Aanmelden
U kunt zich tot en met 15 juni aanmelden door de link boven deze informatie te gebruiken om het online formulier in te vullen en te versturen. Er is plaats voor maximaal 26 deelnemers en de ervaring leert dat vroeg aanmelden noodzakelijk is.

Na controle ontvangt u per e-mail een bevestiging met betalingsinformatie. De aanmelding en betaling moet uiterlijk op 15 juni as. zijn ontvangen. Uw deelname is pas definitief als ook de betaling is ontvangen. Iemand die zich later aanmeldt maar eerder betaalt is eerder verzekerd van deelname.
Het staat de organisatie te allen tijde vrij om, zonder opgaaf van reden, aanmelding of deelname van personen te weigeren.

Annuleringen
De excursie gaat alleen door bij voldoende belangstelling. Indien onverhoopt deelnemers door de organisatie afgezegd moeten worden dan ontvangen zij de deelnameprijs geheel retour.
Als deelnemers zich voor de uiterste betalingsdatum (15 juni as.) afmelden, dan zijn we genoodzaakt om per boeking €10,00 administratiekosten in mindering te brengen op de te retourneren deelnameprijs. Bij het op of na de uiterste betalingsdatum afzeggen of bij niet verschijnen wordt geen bedrag geretourneerd.

Aansprakelijkheid
Deelname en het betreden van de forten en terreinen is op eigen risico en/of dat van de eigenaar/gebruiker/vervoerder. Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam en haar medewerkers zijn niet aansprakelijk voor schade aan en/of verlies van uw eigendommen.
Deelnemers moeten 16 jaar of ouder zijn en indien jonger dan 18 jaar begeleid worden door een persoon van 18 jaar of ouder. Elke deelnemer dient goed ter been te zijn.

Praktische informatie
Vrij wandelen op een fort betekent dat bij het toegangshek een korte toelichting wordt gegeven en de deelnemers daarna, meestal drie kwartier, op het fort mogen rondlopen en fotograferen. Het is mogelijk dat een beperkt deel van een fort niet toegankelijk is.
Begeleid wandelen is onder leiding van een gids en beperkt wandelen beperkt zich tot een specifiek deel van het fort.

Draag kleding en schoenen die tegen een stootje kunnen maar liever geen camouflage-kleding of legeruitrusting. En neem, afhankelijk van de weersverwachting, regenkleding, paraplu en/of een flesje water mee. Een zaklantaarn is op enkele locaties handig.

Routebeschrijving
Trein
Ga per trein naar het station Purmerend-Weidevenne alwaar om 9.30 een of meer personenbusjes vertrekken. Deze busjes zijn herkenbaar door een bord achter de voorruit en staan opgesteld op de parkeerplaats bij het station.
Zie de Reisplanner op de website van de Nederlandse Spoorwegen.

Auto
Vanaf de A7 (Zaandam - Wieringen) de afslag Zuid-Oost Beemster (afslag 5). Na afrit linksaf en bij de eerste kruising links de Zuiderweg op. Na 2.500 m de tweede weg rechts de Nekkerweg op, na de volgende kruising (Volgerweg) is toegangsweg van het fort na 100 m links. Aub. niet op de parkeerplaats parkeren maar langs de Nekkerweg op enige afstand van het fort i.v.m. de busjes en andere bezoekers.

Wijzigingen voorbehouden.

Jaar Gebied Omschrijving
2016 Haarlemmermeer Aalsmeer - Hoofddorp
2017 Zuidwestelijk front De Liede - Spaarndam
  Durgerdam Kustbatterij bij Durgerdam *
2018 Noordwestelijk front Zuidwijkermeer - Krommeniedijk
2019 Noordfront Spijkerboor - Edam
  Amsterdam Militaire Drinkwatervoorziening
2020 Zuidoostelijk front Aalsmeer - Botshol
2021 Oostfront Abcoude - Weesp
2022 Muiden Vesting Muiden & Fort aan het Pampus
??? Zaandam Hembrugterrein
??? IJmuiden Fort bij IJmuiden
Jaar Gebied Omschrijving
2008 (2x) Haarlemmermeer Militaire Drinkwatervoorziening & Aalsmeer - Hoofddorp
2009 Zuidwestelijk front De Liede - Spaarndam
2010 Noordwestelijk front Zuidwijkermeer - Krommeniedijk
  Zaandam Artillerie Inrichtingen Hembrug *
2011 Noordfront Spijkerboor - Edam
  Durgerdam Kustbatterij bij Durgerdam
2012 IJmuiden Fort bij IJmuiden
2013 Zuidoostelijk front Aalsmeer - Botshol
2014 Oostfront Abcoude - Weesp
2015 Muiden Vesting Muiden & Fort aan het Pampus
Jaar Gebied Omschrijving
2001 Haarlemmermeer Militaire Drinkwatervoorziening & Aalsmeer - Vijfhuizen
2002 Noordwestelijk front Hembrugterrein & Zuidwijkermeer - Krommeniedijk
2003 Noordfront Marken-Binnen - Edam
2004 Zuidwestelijk front De Liede - Spaarndam
  Durgerdam Kustbatterij bij Durgerdam *
2005 Zuidoostelijk front Aalsmeer - Botshol
2005? IJmuiden Fort bij IJmuiden *
2006 Oostfront Abcoude - Weesp
2007 (2x) Muiden Vesting Muiden & Fort aan het Pampus

Alle excursies, behalve met * gemarkeerd, zijn georganiseerd door René Ros en vonden plaats onder de vlag van de volgende organisaties:

Periode Organisatie
2013 - heden Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam
2005 - 2012 Stichting Mega
2001 - 2004 Stichting Militair Erfgoed
U kunt deelnemen aan de dagexcursie door zich als particulier aan te melden. Aankondigingen over de dagexcursie verschijnen in onze nieuwsbrief en op sociale media. Met een groep kunt u deelnemen aan het StellingUitje.